شیدا کیست؟ علائم بیماری شیدایی یا مانیا

شاید برای شما نیز این سوال پیش آمده است که اختلال دو قطبی چیست؟ در جواب میتوان بیان کرد که اختلال دوقطبی شیدایی به عنوان یک اختلال خلقی، تحولات بسیار شدید در نحوه رفتار و اخلاق افراد منجر می شود. اختلال دو قطبی متناسب با نام در نظر گرفته شده برای آن، حمله های آشفتگی و افسردگی را در بر خواهد داشت. امروزه بسیاری از افراد از آن رنج می‌ برند و خلق و خوی آنها دائما از حالتی به حالت دیگر تغییر می‌ کند. در ادامه این مقالات بعلاوه زندگی به بررسی این بیماری خواهیم پرداخت.

دوره شیدایی یا مانیا

به این بیماری، مانیک هم گفته میشود. در دوره بیماری شیدا، در افراد اثری از غم و کسالت در افراد دیده نمیشود. گاها مشاهده میشود که انرژی بسیاری در خود دارند. شاد هستند و در پوست خود نمی‌ گنجند. تحرک بسیاری دارند و از راه‌رفتن، پیاده‌روی و دویدن خسته نمی‌ شوند، نمی‌توانند یکجا بنشینند، دائما در حال حرف زدن هستند و از این شاخه به آن شاخه می‌ پرند. این گونه افراد اکثرا برای ازدواج مناسب نیستند. برای آگاهی از افرادی که نباید باهم ازدواج کنند پیشنهاد میشود مقاله مربوط به شخصیت هایی که نباید باهم ازدواج کنند را مطالعه کنید.

در عین حال آستانه خلقشان سریع تغییر می‌کند. یعنی در عین این‌که بسیار خوشحال و پرهیجانند، به طرز عجیبی تغییر خلق داده و شروع به گریه می‌کنند. از آنجا که میزان انرژی و هیجانشان زیاد است، توانایی تمرکز و انجام کار با دقت ندارند و نمی‌ توانند کارها را به خوبی انجام دهند. شایان ذکر است که در اختلال دوقطبی شیدایی یا افسردگی شیدایی زنان و مردان به یک اندازه در معرض این بیماری قرار دارند. به طور کلی، اختلال دو قطبی سبب ایجاد تغییرات شدید در رفتارهای فردی و نوسان در سطح انرژی و همینطور تغییرات بسیار شدید خلق و خو در فرد می شود. به طور مثال فرد به طور ناگهانی تصمیم به استعفا از کار میگیرید و یا تصمیمات هیجانی و غیر منطقی که با عقل سازگار نیست.

انواع بیماری شیدایی

این بیماری را میتوان به سه دسته تقسیم کرد : خفیف، متوسط و شدید. در افرادی که شیدایی خفیف دارند، علائم فقط به صورت فعالیت فیزیکی در آنها دیده میشود. در مانیای متوسط علاوه بر تحرک بسیار، حرف زدن زیاد نیز دیده می‌ شود. در شیدایی شدید علاوه بر فعالیت زیاد و پرحرفی رفتارهایی مانند کنترل نکردن هیجان نیز مشهود است؛ به طوری فرد غیر قابل کنترل میشود و گاهی نیز نشانه های روان‌ پریشی از خود نشان می‌ دهد.

علائم و نشانه های بیماری شیدایی

با توجه به تحقیقات و آمار به دست آمده از روانشناسی بالینی، در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی، علائم افسردگی شدید، افزایش چشمگیری دارد. حالت افسردگی در وجود این افراد برای مدت های مدید برجای می ماند. به دلیل همین موضوع پرداختن به امور معمول زندگی برای آنها سخت و دشوار میشود.
از دیگر علائم و نشانه های مهم اختلال دوقطبی شیدایی، تحولات و دگرگونی های حالت روحی فرد می باشد. بر این اساس، فرد مبتلا به این اختلال، آسیب پذیری بسیار بالایی از نظر روحی پیدا می کند. همین اختلال در احساسات آنها سبب ایجاد احساساتی مانند زود رنجی و حساسیت زیاد، برآورد کردن بیشتر توانایی و قدرت، افزایش اعتماد به نفس، انرژی زیاد و بی قراری، فکر کردن خودکشی و تغییر کردن میان احساس سر خوشی و غمگینی در وجود فرد می گردد. یکی دیگر از نشانه های بارز اختلال دوقطبی شیدایی، تغییر افکار فرد می باشد. به همین جهت، بروز این اختلال سبب ایجاد تغییر در باورها، نگرش ها و افکار فرد می شود. تفکرات بزرگ منشانه، خود بزرگ بینی و بی تمرکزی، داشتن ایده های جدید و خلاقیت، برخی از تغییرات ایجاد شده در این موضوع به حساب می آید.
اختلال دوقطبی شیدایی متناسب با نوع اختلال علائم و نشانه های متفاوت و بسیاری دارد، ولی به صورت کلی، علائم این بیماری در افراد یکسان و مشابه بروز پیدا می کند. افسردگی را میتوان به عنوان یکی از علائم مهم بیماری شیدایی، در نظر گرفت. بر این اساس، در افراد مبتلا به این بیماری، داشتن حس غم و اندوه و لذت نبردن از زندگی، به طور واضح و آشکار قابل تشخیص می باشد.

راه درمان

به منظور درمان راحت و سریع بیماری شیدایی، مطرح کردن این موضوع با یک متخصص با تجربه و روان پزشک، از پیش شرط های درمان به شمار می رود. دارو درمانی و روان درمانی، دو روش کاربردی و تاثیر گذار در درمان اختلال دوقطبی مانیا محسوب می شوند. جهت درمان دوره های شیدایی از داروهای تثبیت کننده خلق مانند کلونازپام، کاربامازپین و لیتیوم استفاده می شود. باید بیان کرد که این داروها و مصرف آن حتما باید با نظر یک روان پزشک متخصص و متبحر انجام شود. از آنجایی که اختلال دوقطبی شیدایی از اختلال های قابل بازگشت و مزمن به شمار می رود، به همین منظور مصرف دائم دارو های تجویز شده و ترک نکردن آنها از نکاتی هست که باید به آنها توجه کرد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

اسکرول به بالا