اختلال دو قطبی چیست؟ علائم و راه درمان اختلال دو قطبی

اختلال دوقطبی یکی از بیماری های کمتر شناخته شده میباشد که امروزه افراد بسیاری را ممکن است درگیر خود کند. این بیماری در مراحل مختلف ممکن است دارای انرژی های بالایی باشد. تمام افراد در دنیا تجربه لحظات شاد و غمگین و ناراحت کننده را داشته اند و انواع احساسات را تجربه کرده اند و یا در آینده نه چندان دور آن را تجربه خواهند کرد. گاهی مواقع تغییر عادت ها سبب میشود تا نسبت به کارهایی که در گذشته انجام میدادیم علاقه ایی نشان ندهیم در این مواقع نباید این نوع تغییر رفتار را با اختلال دو قطبی اشتباه گرفت. در اختلال دو قطبی هیجان بالا و تغییر در رفتار و خلق خو افراد با سرعت بالایی و بدون دلیل و علت خاصی اتفاق می افتد. این گونه تغییرات غیر معمول را میتوان در برنامه خواب ، میزان انرژی ، میزان فعالیت ، نحوه قضاوت ، رفتار و نحوه تفکر افراد به شکل آشکار مشاهده کرد. اما نگران نباشید برای درمان این اختلال، اقدام روان درمانی و تلاش مداوم می تواند در بهبود و کنترل آن نقش بسیار مفیدی داشته باشد.

تعریف اختلال دو قطبی

در بین افراد مبتلا به اختلال دو قطبی بسیار مشاهده میشود که افراد استارت انجام کارهایی را میزنند که در آنها مهارت های خاصی ندارند و یا ممکن است دچار کم خوابی شوند به طوری که پس از چند روز نخوابیدن احساس خستگی در خود نمی کنند. در بیشتر اوقات مشاهده شده است که، ذهن فرد مبتلا سریع‌تر از آنکه بتواند بروز دهد عمل می‌کند و با توجه به همین موضوع از موضوعی به موضوع دیگر می پرند و در سخنرانی و عمل دارای انسجام نیستند.

حتی در بعضی از مواقع مشاهده شده است که این افراد زمانی که حرف آنها را قطع کنند دچار خشم و پرخاش گری میشوند. افرادی که دچار اختلال دو قطبی هستند 15 برابر بیشتر از افراد معمولی در معرض خودکشی قرار دارند و رفتار آنها غیرقابل پیش بینی میباشد. در اغلب موارد اختلال دوقطبی تشخیص داده نمی‌شود و یا ممکن است که اشتباه تشخیص داده شوند و یا به علت ناآگاهی خانواده ها نتوانند آن را درمان کنند از همین رو توصیه میشود در این گونه موارد حتما با یک روانشناس متخصص در ارتباط باشید. شما در بعلاوه زندگی میتوانید با روانشناسان با تجربه ما در ارتباط باشید و از تجربیات آنها بهره مند گردید.

انواع اختلال دو قطبی

این اختلال به طور کلی به سه دسته تقسیم میشود که هر کدام ویژگی های مخصوص به خود را دارد: نوع یک، نوع دو یا هیپومانیا و سیکلوتیمی

نوع اول

این نوع از اختلال دو قطبی ، شامل گروهی از افراد میشود که تجربه یک دوران افسردگی و یا شیدایی را داشته اند. یا ممکن است پس از اتمام یک دوره، دوره دیگری از بیماری را تجربه کرده باشند. این نوع از بیماری معمولا مردان و زنان را به طور یکسان مورد هدف قرار میدهند و به طور یکسان در خطر ابتلا به آن هستند.

نوع دو (هیپومانیا)

در این نوع از اختلال دو قطبی افراد معمولا دچار افسردگی شدید و سخت میشوند که حداقل دو هفته طول می کشد. آنها همچنین حداقل یک دوره هیپومانیک را نیز تجربه خواهند کرد. گفته میشود که این نوع از اختلال دو قطبی در بین زنان رواج بیشتری دارد.

سیکلوتیمیا

سیکلوتیمیا نوع دیگری از اختلال دو قطبی میباشد که افراد دچار دوره های افسردگی و هیپومانیک می شوند. علائم این نوع معمولا مدت زمان و دوره های کمتری دارند اما شدت و میزان تاثیر گذاری آن بیشتر است. اکثر افرادی که به این نوع از اختلال دو قطبی مبتلا هستند ،‌ تنها یک یا دو ماه را دارای خلق و خوی ثابت و نرمال هستند.

علائم ابتلا

این بیماری دارای برخی علائم و نشانه ها است که با تشخیص به موقع آنها می توان تاثیرات منفی و مخرب آن جلوگیری کرد و آن را کنترل کرد برخی از مهم ترین علائم این بیماری شامل موارد زیر میباشد:

  • افزایش بدون دلیل انرژی و بی قراری
  • داشتن احساس نشاط بیش از حد و خودبزرگ بینی
  • داشتن احساس خشم و پرخاشگری
  • از دست دادن روحیه انتقاد پذیری
  • تحریک پذیری سریع
  • پرحرفی غیرطبیعی و نداشتن انسجام در سخن گفتن
  • عدم توانایی در ایجاد تمرکز
  • کم خوابی
  • کاهش اشتها و خوراک
  • افزایش اعتماد به نفش کاذب
  • قضاوت ضعیف
  • ولخرجی بی مورد
  • افزایش تمایلات جنسی
  • سوءمصرف داروها و مواد مخدر، الکل و داروهای محرک
  • رفتارهای پرخطر و ریسک پذیری بالا

راه درمان اختلال دو قطبی

اما مهم ترین راه های درمان اختلال دو قطبی چیست؟ روش های زیادی برای درمان اختلال دو قطبی وجود دارد که با توجه به هرفرد ممکن است یک روش خاص جواب گو باشد. در ادامه برخی از راه های درمان این بیماری را بیان کرده ایم:

دارو درمانی

این روش میتواند کمک زیادی به کنترل و درمان این بیماری بکند اما تنها زمانی استفاده میشود که توسط پزشکان متخصص تایید شده باشد بنابراین نباید در مصرف برخی از داروها مربوط به درمان اختلال دو قطبی بدون مشورت با پزشک تصمیم گرفت. این نوع داروها در دسته های تثبیت کننده خلق، داروهای ضد روان پرشی، داروهای ضد افسردگی و غیره، جای میگیرد که ممکن است با توجه به هر فرد داروی خاصی تجویز شود.

مراجعه به روانشناس

مهم ترین راه برای درمان اختلال دو قطبی مراجعه به یک متخصص و روانشناس با تجربه و قابل اعتماد است. با مراجعه به روانشناس با تجربه میتوانید مراحل و روند درمان خود را کنترل کنید و از تاثیرات و تغییرات همواره آگاه باشید. انجام تمرینات ریلکسیشن در دوران درمان رواج بسیاری دارد و یکی از توصیه های مختصصان برای کنترل این بیماری میباشد تا بر روی اضطراب ، کاهش استرس و … نیز تاثیرات مثبتی داشته باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

اسکرول به بالا