توهم چیست؟ آیا انواع توهم را میشناسید؟

داشتن سلامت روان در بین افراد جامعه یک رکن بسیار مهم محسوب میشود. تمام دولت ها و کشورها به دنبال این هستند که به ایجاد قوانین درست، به سلامت روان افراد جامعه آسیب نرسانند چرا که این مسئله علاوه بر آسیبی که به خود افراد وارد خواهد کرد، برای جامعه نیز هزینه های بسیاری در بر خواهد داشت. توهم معمولا به عنوان نشانه ی اساسی در برخی از اختلالات روانی محسوب می شود و نیاز است که سریع شناخته گردد و با آن مقابله شود. در بسیاری از مواقع دیده شده است که افراد در هنگام خواب یا بیداری دچار توهمات مختلفی میشوند و این موضوع در طول زمان برای افراد و حتی خانواده نیز مشکل ایجاد خواهد کرد. در ادامه این مقاله از بعلاوه زندگی همراه ما باشید تا به بررسی انواع توهم و آثار آن بپردازیم.

توهم چیست؟

در پاسخ به این سوال باید بیان کرد که توهم به معنی این است که فرد با حواس پنجگانه خود چیزهایی را احساس میکند که در واقعیت وجود ندارند. ولی شخصی که دچار توهم می شود آن را واقعی می پندارد یا می توان توهم را اینگونه تعریف کرد که به معنای حس کردن چیزی بدون وجود محرک و درک کردن آن می باشد. به طور مثال درکنار خود حضور افرادی را حس میکنند که در واقعیت وجود ندارد.

معمولا پزشکان ، روانشناسان و متخصصان فعال در این زمینه ، با انجام تحقیقات و آزمایشات سعی در پیدا کردن دلایل بروز این مشکل را دارند و بعد از آن با کمک گرفتن از جلسات روان درمانی، درمان های شناختی – رفتاری ، استفاده از داروهای مرتبط و درصورت قابل درمان نبودن با این روش ها از درمان های تکنولوژیک مثل TMS ، این بیماری را در افراد از بین ببرند.

انواع توهم

توهم انواع مختلفی دارد مانند حس‌های دیداری، صوتی، چشایی، بویایی و لامسه که هر کدام خصوصیات مخصوص به خود را دارد. شایع‌ترین توهمی که در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی احساس می‌شود نوع شنوایی آن است. توهمات اسکیزوفرنی به عنوان علامت مثبت در نظر گرفته می‌شوند زیرا این علائم معمولا در تمام افراد دیده میشود. به طور کلی به موارد زیر میتوان بعنوان مهم ترین انواع توهم اشاره کرد.

  • توهم شنوایی
  •  توهمات دیداری
  •  توهمات لمسی
  •  توهمات بویایی
  •  توهمات چشایی

توهم شنوایی

در توهمات شنوایی معمولا دیده میشود که افراد با خود صحبت میکنند یا احساس میکنند که کسی او را صدا میزند. در بیشتر اوقات صداها به فرد اسکیزوفرنی می‌گویند که باید کاری را انجام دهند. گاهی اوقات مشاهده شده است که گفت و گویی صورت میگیرد و فرد مجبور به انجام کارهایی میشود که آن را شنیده است. صداهای موهوم که فرد مبتلا به اسکیزوفرنی می‌شنود بسیار مخرب هستند. صداهایی که به آنها دستور انجام کاری را میدهند و این موضوع متاسفانه زمانی خطرناک تر خواهد شد تین صداها دستور به آسیب رساندن به کسی را بدهد. این صداها ممکن است باعث خودکشی بیمار یا انجام اقدامات خشونت‌آمیز شوند زیرا بیمار احساس می‌کند که مجبور است دستورات صدا را اجرا کند.

به همین دلیل این صداها میتوانند تاثیر بسیاری در افراد داشته باشد و حتی روند درمان را نیز تحت تاثیر قرار بدهد. توهمات شنوایی میتواند تاثیر منفی بر افکار و ذهنیت افراد داشته باشد و در زندگی باعث اختلال در تمرکز او شوند. این نوع تنها به این صورت دیده نمیشود و میتواند در حالت های دیگر مانند شنیدن صدای موسیقی نیز دیده شود. وی ممکن است اصوات دیگر مانند صدای پا یا صدای آژیر نیز بشنود. اگر به دنبال تقویت شنوایی هستید مقاله مربوط به افزایش مهارت شنوایی را میتوانید مطالعه بفرمایید.

توهمات دیداری

توهمات دیداری یکی دیگر از انواع توهم محسوب میشود که دومین علامت شایع ابتلا به این اختلال محسوب می‌شود. در این نوع از بیماری افراد چیزهایی میبینند که در اقعیت وجود ندارند و دیده نمیشوند. میتواند به صورت کاملا شفاف و یا مات دیده شوند. توهمات دیداری یا بصری بسته به نوع تصویر دیده‌شده می‌تواند ترسناک هم باشد.

توهمات لمسی

در این نوع از توهم ممکن است افراد احساس کنند که چیزی یا کسی آنها را لمس میکند حتی اگر تنها باشند. یکی دیگر از توهمات لمسی احساس انتقال الکتریسیته در بدن بیماری است و این احساس را برای وی ایجاد می‌کند که چیزی مانند مار و یا خزنده در بدن او وجود دارد و یا میخزد.

توهمات بویایی

در این نوع افراد بوهایی را استنشاق میکنند که ناخوشایند است و کسی دیگری قادر به فهمیدن آنها نیست. معمولا به این شکل است که افراد بوهایی را احساس میکنند و سپس از بین میرود. این امر ممکن در زندگی عادی نیز اختلال ایجاد کند.

 چشایی

آخرین نوع این توهمات، توهم چشایی در حس چشایی در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی است. در این نوع از این بیماری افراد طعم و مزه های غیر معمولی را احساس میکنند و یا گاهی ممکن است طعم غذاها و نوشیدنی هایی را که خورده اند را دوباره احساس کنند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

اسکرول به بالا