کوچک ترین نهاد اجتماعی در یک کشور خانواده است که تاثیر بسیاری بر سلامت افراد و همچنین سلامت افراد جامعه دارد. داشتن یک خانواده موفق نیاز تلاش همه افراد خانواده برای اصلاح رفتار و بهبود شرایط میباشد. امروزه ایجاد یک خانواده موفق سخت تر و پیچیده تر شده است و جنبه های مختلفی برای ارزیابی خانواده موفق در نظر گرفته میشود. با این حال بازهم تا حد زیادی موفقیت یک خانواده بستگی به فضای آرامی که ایجاد می کند تا اعضای خانواده بتوانند در آن رشد کنند دارد. در ادامه این مقاله در بعلاوه زندگی به بررسی برخی از مهم ترین ویژگی های یک خانواده موفق پرداخته خواهد شد.
1- وقت گذاشتن برای خانواده
وقت گذاشتن برای خانواده یک ویژگی خانواده موفق میباشد. زمانی که وقت خود را با اعضای خانواده میگذرانیم، درواقع با این حرکت نشان میدهیم که برایشان ارزش قائل هستیم و به آنها اهمیت میدهیم. این گونه احساس صمیمیت در میان اعضای خانواده افزایش خواهد یافت و پیوندهای خانوادگی تقویت میشوند. با وجود مشغله زیاد در طول روز، فعالیت های مدرسه و کارهای خانه، دشوار است که تایمی آزاد برای وقت گذراندن با خانواده ایجاد شود اما خانواده های موفق، همیشه برای باهم بودن وقت پیدا میکنند، و میزان مشغله کاری برایشان بهانه مناسبی نیست. آنها قدرِ لحظاتی را که درکنار هم هستند، می دانند.
2- قدردانی از یکدیگر
قدردانی از یکدیگر و دادن کادو های بدون دلیل یکی دیگر از وبژگی های خانواده موفق میباشد. برای آنکه یک خانوادهی واقعا موفق داشته باشید، نباید دلیل خاصی برای قدردانی از یکدیگر داشته باشید. قدردانی، باعث ایجاد انگیزه و نشاط در خانواده میشود تا رفتار مثبت شان را ادامه بدهند، اعتماد به نفس داشته باشند و درنتیجه در زمان رویارویی با مشکلاتی که ناگهانی بر سر راهشان، آمادگی لازم را داشته باشند.
قدردانی باید دائما ابراز شود، هم به صورت زبانی و هم در عمل. به طور مثال میتوانید از شام همسر خود تعریف و تشکر کنید یا بعد از آنکه فرزندانتان اتاق را جمع کردند، بابت این کار از آنها تشکر کنید و یا جوایزی در نظر بگیرید. میتوانید با نوشتن یک یادداشتِ تشکر یا ارسال یک پیام کوتاه نیز احساساتتان را به آنها ابراز کنید.
3- در نظر گرفتن منافع یکدیگر
وقتی با دیگران، مخصوصا اعضای خانوادهمان اینگونه رفتار کنیم، میتوانیم از ایجاد یک خانواده موفق و با انرژی بهره مند شویم. هدف اصلی هر خانواده ایجاد فضایی است که در آن، هر عضو خانواده احساس کند بقیه او را دوست دارند و انگیزه کافی داشته باشد تا برای اهداف مشترک خانواده، تلاش کند.
4- حل مشکلات در خانواده موفق
با داشتن تجربه و مهارت لازم برای حل مسئله در زمان مشکلات در آن غرق نمیشوند و به کمک یکدیگر بحران را مدیریت میکنند. حتی اگر مشکل پیش آمده دشوار باشد به هم کمک می کنند تا شرایط را به نفع خود رقم بزنند. اختلاف نظر، دلخوری و کشمکش برای عموم مردم و حتی اعضای خانواده موفق هم پیش می آید. این گونه از مشکلات در زندگی هر فردی وجود دارد اما حل کردن آنها به کمک هم یکی از ویژگی های خانواده موفق میباشد.
5- رعایت احترام
در بین اعضاء خانواده موفق، در عین احترام به یکدیگر، صمیمت و دوستی، مرز بندی صحیحی دارند که یکی از اصول زندگی مشترک به حساب می آید. یک خانواده موفق قادر است که بین صمیمت بیش از اندازه و استقلال تعادل ایجاد کنند. همه اعضاء خانواده حریم خصوصی دارند و کسی سعی در دخالتهای نابجا در حریمشان را ندارد. خانواده هایی که در آن حریم خصوصی تعریف نشده است جزء خانواده های موفق قرار نخواهند گرفت. همچنین خانواده هایی که با سبک تربیتی خشک و مستبد سبب جدایی اعضا از هم میشوند.
6- اعتماد به اعضا خانواده و فرزندان خود
در طول زندگی همیشه شما تصمیم گیرنده نخواهید بود. گاهی اوقات اجازه بدهید فرزندانتان به جای شما تصمیم بگیرند و یا نظرات خود را بیان کنند و شما نیز آنها را در نظر بگیرید. وقتی تصمیم دارید به تفریح بروید، وقتی به رستوارن می روید و یا حتی خرید این امکان را فراهم کنید تا گاهی اوقات نیز آن ها نظر بدهند و انتخاب کنند.