به جهت یادگیری بیشتر، داشتن توجه و دقت شنیداری کافی مهم ترین عوامل هستند. با افزایش مهارت شنوایی در کودکان، کودک در مهارتهایی همچون ادراک شنیداری و حافظهی شنیداری نیز رشد خواهد کرد. اگر هنگامی که معلم درس می دهد، کودکان با دقت به سخنان و گفته های او توجه کنند، هم مطالب را بهتر به یاد می سپارند، و هم بیشتر آنها را به یاد می آورند ، افزون بر این ، گوش دادن فعال موجب نوشتن و بیان درست واژگان و عبارت ها می شود. گوش دادن مهارت و ابزاری برای یادگیری و آموزش است. همان صورت که کودکان خواندن و نوشتن را یاد میگیرند، لازم است مهارت شنوایی نیز در آنها افزایش بیابد. در ادامه این مقاله از مجموعه بعلاوه زندگی به بررسی برخی از روش های افزایش مهارت شنوایی در کودکان پرداخته خواهد شد. در ادامه مقالات بعلاوه زندگی میتوانید مقاله مربوط به چند نکته مهم در تربیت کودکان را نیز مطالعه بفرمایید.
گوش دادن به صداهای طبیعی
گوش دادن به صداهای طبیعی یکی از راه های افزایش مهارت شنوایی در کودکان میباشد. از کودک خود بخواهید نام صداهایی که میشنود را بگوید، یا فهرستی از آنها تهیه کنند. صداهای مختلفی مانند صدای باد، صدای جانوران مختلف ، صدای خش خش برگ ، سوت ، آوازخواندن ، پاره شدن کاغذ و … را ضبط کنید و برای کودکان پخش کنید. پس از آن ، از کودکان بخواهید با دقت به صداها گوش دهند و نوع آنها را مشخص کنند. همینطور توصیه میشود صدا را پخش کنید و آن گاه از آنها بخواهید پس از شنیدن هر صدا بگویند چه صدای ی شنیده اند ، ویا آن زا تکرار کند.
افزایش مهارت شنوایی: داستان گویی
افزایش مهارت شنوایی را میتوان بعنوان یکی از نتایج عجیب کتاب خوانی در نظر گرفت. میتوانید صدای ضبط شده داستانی را برای بچه ها و کودکان پخش کنید و درباره ماجرا و وقایع آن از فرزندان و کودکان تان سوال کنید. داستانی برای کودکان بخوانید که دارای جنبه های تخیلی و واقعی در کنار هم و به صورت قاطی باشد. سپس از کودکان بپرسید که کدام بخش حقیقت داشت و یا چه اتفاقات خاصی در این داستان رخ داد. با انجام دادن این کار تمرکز کودکان در شنیدن افزایش خواهد یافت.
مسابقه شنیدن
انجام این روش علاوه بر افزایش مهارت شنوایی در کودکان سبب تمرکز در شنیدن و به یاد سپردن نیز خواهد شد. به طور مثال نام چند شی ء را فقط یکبار بگویید و آنگاه از کودکان بخواهید آنها را نام ببرند . همچنین می توانید به طور مشابه یک جمله سخت بگویید یا جمله ای بلند که از آنها بخواهید تمام جمله را تکرار کنند. ویا واژگان بی ربط و غیر مربوط به داستانی اضافه کنید و آنرا برای کودک یا کودکان بخوانید. از کودکان بخواهید هر وقت که واژه نامربوط به داستان را شنیدند آن را متمایز کنند و یا به شما اعلام کنند.
افزایش مهارت شنوایی: نوشتن (املاء)
از کودکان بخواهید تا کلمات متداولی را که شما می گویید و آنها می شنوند را برای شما بنویسند مثلا کلمه ،گوشت را بگویید و آنها آنچه را که می شنوند بنویسند. برخی مواقع آنها به جای گوشت ، می نویسند گوش . با این روش متوجه اشتباهات شنیداری آنها می شوید و اشتباهات را اصلاح می کنید.
بازی سریهای اعداد
به منظور افزایش مهارت شنوایی در کودکان میتوانید یک سری اعداد به کودک خود بگویید و در مورد آن سوالاتی بپرسید. به طور مثال، «چهارمین عدد از این مجموعه را بنویس: 4 و 9 و 1 و 8 و 3»، یا به طور مشابه انجام کارهای دیگری مانند: «بنویس بزرگترین و کوچکترین عدد»، «عددی که به 5 ختم میشود»، «آخرین عدد»، «عددی که به سن شما نزدیکتر» است و غیره.